Sök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Parnass nr 1 2016

Tryckfrihet - grunden för fria författare


Catharina Söderbergh 2016-03-13


I år är det 250­årsjubileum av Sveriges och världens första tryckfrihetsförordning (TF) som kom 1766. Parnass ägnar därför årets första nummer åt tryckfrihet!


Men trots tryckfrihetsförordningen har inte tryckfriheten varit helt säkrad. I en inledande artikel beskriver Jonas Nordin, som är projektledare för KB:s aktiviteter under jubileumsåret och  redaktör för webbplatsen frittord250.se, utvecklingen.

Religion, politik och erotik är det som under århundradenas lopp fått svenska makthavare att väcka tryckfrihetsåtal. Flera ryktbara tryckfrihetsrättegångar vittnar om det: Thorilds skrift om det allmänna förståndets frihet 1792, religionsmålet mot Geijer 1821, Hierta och indragningarna av Aftonbladet på 1830­talet, Giftasprocessen mot Strindberg 1884 och åtalet mot Fröding 1896.

På 1930­talet gällde striden Agnes von Krusenstjernas Fröknarna von Pahlen och Else Kleens försvar av Bruno Poukkas Gröna ön. På 1940­talet var det Bengt Anderbergs Kain.

Ord från scenen var lättare att censurera, eftersom teatern inte skyddades av tryckfrihetsförordningen. Sålunda censurerades Bertil Malmbergs Excellensen och Vilhelm Mobergs dramatisering av Rid i natt. Scenen med den trojanska hästen i Karl Gerhards revy Gullregn förbjöds och Axel Kiellands ockupationsdrama Om ett folk vill leva fick inte uppföras.

Det går att urskilja tre kritiska perioder i den svenska tryckfrihetslagstiftningen:1) 1766 – 1774 rådde grundlagsskyddad tryckfrihet. Därefter var den inskränkt av Gustav III och även efter hans död fram till 1809. År 1812 infördes Sveriges femte TF, men parallellt med denna fanns, fram till 1844, indragningsmakten. Med dess hjälp kunde man efter ett administrativt – inte juridiskt – beslut förhindra spridningen av misshagliga trycksaker.

2) Transportförbudet användes under åren 1940­1943 och riktade sig då framförallt mot den kommunistiska pressen.

3) Dagens sociala medier har sina problem, men det är inte egentligen en fråga för tryckfrihetslagstiftningen eftersom de vanligen saknar de förutsättningar som krävs för grundlagsskydd (utgivningsbevis och ansvarig utgivare).

Idag är tryckfriheten starkt hotad eller helt avskaffad i många länder. Hundratals författare, journalister och fotografer sitter fängslade runtom i världen. Med 250­årsjubileet gör Sverige en viktig markering hur avgörande tryckfrihet är för en demokrati.


Tipsa en vän     Skriv utArtikel om Helga Henschen och Sara Lidman

Medkänslans poetik och politik

Den 22 mars berättade litteraturprofessor Birgitta Holm om Sara Lidman och Helga Henschen vid ett evenemang på Hedengrens bokhandel i Stockholm. Birgitta Holm har skrivit böcker om båda dessa författare och föreläste om dessa två personligheter under...

Läs mer
Nr 1 2017

Parnass nr 1 2017 - tema Sara Lidman  


Innehåll

Träff om Parnass nya Sara Lidmannummer 22 mars

Medkänslans poetik och politik - om Sara Lidman och Helga Henschen.


Litteraturprofessor em. Birgitta Holm berättar om dessa två personligheters likheter och skillnader. Föreläsningen utgår från hennes artikel i senaste numret av Parnass som har Sara Lidman som tema. Tidningen uppmärksammar också att det...

Läs mer
Parnass nr 4 2016

Parnass nr 4 om landsbygdsskildringar

Landsbygdsskildringar – en genre satt på undantag

Säg landsbygdsförfattare eller landsbygdsskildrare och det finns de som rynkar på näsan. Begreppen används lite nedsättande om författare som skildrar sin hembygd. 

Läs mer
Parnass nr 4 2016

Innehåll

Senaste numret är fullmatat med artiklar om landsbygdsförfattare!


Tema: Landsbygdsskildringar

Sven Edvin Salje: Bodbiträdet som blev folkförfattare och bokmiljonär
av Lars Furuland

Den nationella arenan och den regionala litteraturen
av Lars Furuland

Den förbisedde Salje -...

Läs mer
Tävling

Vilka författare letar vi efter?

Lådan med alla samlade författarnamn har vält - alla bokstäver har hamnt huller om buller!  Kan ni hjälpa oss att få ordning på dem igen?
Skicka in ditt svar på e-post till
margareta@parnass.nu

Läs mer
Parnass nr 2-3 2016

Povel Ramel - Flugighetens mästare


Sommarnumret av Parnass är en Povel Ramel­special. Därmed sällar sig Povel till den skara litterära storheter som tidigare varit föremål för tidningens temanummer som till exempel Birger Sjöberg, Britt G. Hallqvist och senast Carl Michael Bellman.

Läs mer
Det fria ordet

Den första och enda - 1766 års Tryckfrihetsförordning


Den svenska tryckfrihetsförordningen från 1766 brukar beskrivas som världens första. Nästan lika korrekt är att kalla den världens enda tryckfrihetsförordning (tillsammans med de fem senare svenska förordningar som ersatt den). Det är nämligen...

Läs mer
Parnass nr 1 2016

Tryckfrihet - grunden för fria författare

I år är det 250­årsjubileum av Sveriges och världens första tryckfrihetsförordning (TF) som kom 1766. Parnass ägnar därför årets första nummer åt tryckfrihet!


Men trots tryckfrihetsförordningen har inte tryckfriheten...

Läs mer


15 mars: nästa nummer av Parnass

Det fria ordet i Sverige 250 år!

I år kan Sverige fira 250-årsjubileum av världens äldsta tryckfrihetsförordning. Men både före och efter har det fria ordet varit ifrågasatt. Många svenska författare, som utsatts för censur, indragningsmakt, polisbeslut,...

Läs mer
Mest lästa
« Föreg. Nästa »


PARNASS, DELS Tidskrifter AB
Ansvarig utgivare:   Catharina Söderbergh
Webmaster:   Åsa Söderbergh
Redaktion:   Margareta , Catharina