Sök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Povel Ramel

Fritt fram för ordlek?


Stina Elg 2016-08-02


Årets första nummer av Parnass handlade om att tryckfrihetsförordningen har 250 år på nacken. På nacken?

Ja, alltså fyller 250 år. Det där med ”på nacken” betyder ålder, det har vi kommit överens om. Språket är en överenskommelse. Med ord och uttryck beskriver vi världen för varandra och blir ense om vad land, från familj till familj.


Lotta Ramel har berättat att hon hann fylla 30 innan hon förstod att kalops inte var en fågel. I mitt hem kunde pappa slå upp en biltidning och säga: ”Här ska du se – en pillerburk med dass.” Alltså en Opel Astra med husvagn. 

Om pappa i sin ungdom beställde en slang med halka sidovagn i korvkiosken, fick han en korv med bröd.

Idag finns inga korvkiosker, men du vet vad bjarne är för sås på pizzan, eller hur? När ettaplättarna blir ledsna för att deras plattor laggar har det inget med plättar att göra, de vill bara levla upp. Det är deras sätt att uppleva livet.

Povel Ramel snappade upp samtidens talspråk – ”schysst salt skönt fränt maxat”, lade till egna uttryck och lekte med orden så skickligt att lyssnaren förstod vad som antyddes redan innan överenskommelsen var gjord.

När vi leker med orden utvecklas språket. Nu i april meddelar Svenska Akademien vilka nya ord som får plats i SAOL och vilka ord som sparkas ut över budgetstupet. Se där – ett av årets nya ord. Ättestupan har nog redan förpassats till bildkryssen och korsorden, ordens sista anhalt innan de faller i glömska.

Om jag säger ”de aderton”, vet du att jag menar just Svenska Akademien. Men det kunde ju lika gärna vara en förskoleklass med arton barn, eller hur? Eller alla ungdomar som just blivit myndiga. Som fått 18 år på nacken.

Jag fick en gång en så fin komplimang från dramaturgen och författaren Carsten Palmaer. Han sa att jag inte stack ut hakan, men nacken när jag skrev. Kanske gjorde Povel detsamma. Visade sin egen sårbarhet istället för att försöka såra andra. Ordlek på fullt allvar.

Det är inte svordomarna som är de starkaste kraftuttrycken. ”Det är dom små, små detaljerna.” Det visste Povel Ramel, trots att han inte räknas till dem som skrev politiska visor. Han visste att det är farligt att vara en ”i­skitare”. Att det kan förstöra en hel generation.

Så, jag ber dig – var uppmärksam på allt du läser och skriver. Var rädd om vårt fria uttryck. Det är upp till var och en att välja sina ord och sin beskrivning av världen. Men det är du och jag som kommer överens om betydelsen.

Stina Elg

Stina Elg är låtskrivare, visartist, manusförfattare, frilansjournalist, formgivare, redaktör, författare och tonårsmorsa. Mest känd är hon kanske för sina underfundiga visor och revytexter. Stina kryddar humorn med en allvarlig underton.


Tipsa en vän     Skriv utSara Lidman

Saras egna ord om sviten Jernbanan

I Sara Lidmanarkivet har man hittat ett dokument där Sara Lidman själv berättar om Jernbaneeposet. Det var journalisten  Marianne Lundström som ställde frågorna till Sara Lidman i samband med en intervju i Västerbottens Folkblad (24/12 1985). Det är första gången Sara Lidmans svar på frågorna publiceras i sin helhet.

Läs mer
Svenska Klassiker

Sven Edvin Salje

<div class=\

”Det är vilsamt att stå här och se ut över denna bygd, dessa gårdar och hus, åkrar och ängar. Här lyckades han göra sig kvitt en del oroliga tankar. De måste vara lyckliga människor, de som bor här…”


Så tänkte huvudpersonen Torvid i Sven Edvin Saljes bok Du tysta källa. Den bygger...

Läs mer
Povel Ramel

Povel Ramel, en "scensation"!


Sjuttonåringen satt på Folkans scen i Stockholm och gäspsjöng En sömning serenad till eget pianoklink. Året var 1939, och Povel Ramel var en av talangerna i Aftonbladets amatörrevy ”Vi som vill opp”. Få anade att den blide tonåringen drygt ett decennium senare skulle förnya revykonsten och bli scengigant.

Läs mer
Povel Ramel

Povel Ramel och jazzen


 Sitt sista offentliga framträdande gjorde Povel Ramel för svensk publik i London den 3 april 2007. Han inledde konserten med två sentida självbespeglande alster, den dagsaktuella Det är ett härligt yrke jag har valt och den återblickande Det uppstod jazz


Jag ropa' hej till tidens stenkakeidoler,

kom lyss till...

Läs mer
Povel Ramel

Povel på Parnassen


Kanske var Carl Jonas Love Almqvist sin tids Povel Ramel! Eller tvärtom! Om man bortser från giftmordet, vill säga!
   Är det hädiskt att uttrycka sig så? I så fall bryr jag mig inte om det. Povel är för mig en sentida Almqvist som alltid tillhört den kulturella eliten, oavsett om han uttryckt sig med pennan eller pianot. När jag...

Läs mer
Povel Ramel

Hustru Susanna om Povel: Jag minns hela han!


På tre av de låtar som Povel Ramel spelade in 1948 i Attiksalen (nuvarande Aulinsalen) i Stockholms konserthus medverkar Susanna Gillgren. En av dem, ”Det regnar på vår kärlek” är en av Povel Ramels mest finstämda. Det är inte så underligt, den är skriven direkt till henne. Ett år senare gifte sig Povel Ramel med denna...

Läs mer

Fritt fram för ordlek?

Fru Lenngren - en skrivande kvinna i 1700-talets Sverige

Mest lästa
« Föreg. Nästa »


PARNASS, DELS Tidskrifter AB
Ansvarig utgivare:   Catharina Söderbergh
Webmaster:   Åsa Söderbergh
Redaktion:   Margareta , Catharina