Sök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Ungdom läser

Södra Latin - en skola som inger stor läslust!


Catharina Söderbergh 2016-01-12

Irina Österby lyfter fram Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande. En roman om kärlek från en av skolbibliotekets boksnurror.
Irina Österby lyfter fram Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande. En roman om kärlek från en av skolbibliotekets boksnurror.

<span>Skolbiblioteket har en imponerande bredd i bokbeståndet. Ingvar Swenson visar ett fransk seriealbum Dödens adress som Jacques Tardi tecknat. Tardi har använt en fransk detektivroman skriven av Léo Malet\
Skolbiblioteket har en imponerande bredd i bokbeståndet. Ingvar Swenson visar ett fransk seriealbum Dödens adress som Jacques Tardi tecknat. Tardi har använt en fransk detektivroman skriven av Léo Malet" som manus.

Södra Latin på Söder i Stockholm är inrymd i en stor röd tegelbyggnad från slutet av 1800-talet. Hallen och trapporna innanför de tunga dörrarna imponerar. Allt känns gammaldags men jag tas snabbt ur min skeptism när jag träffar Irina Österby som är första lärare och undervisar i svenska och retorik och skolans bibliotekarie Ingvar Swenson. Vilken dröm att få vara elev här!


Irina Österby har undervisat i fem år på Södra Latin och har tidigare arbetat på en friskola i flera år och även undervisat i samhällskunskap. Hon är ursprungligen från Göteborg och har undervisat i svenska på en grundskola där.

   -På Södra Latin finns en mycket stor läslust. Eleverna läser mycket och pratar mycket om sin läsning. Vi startade en bokbytardag förra året ihop med elevkåren som möttes med ett stort intresse. Eleverna läser eleverna gärna klassiker; Jane Austen, systrarna Brontë och Virginia Woolf är mycket populära. Läsvanan är stor och det finns inget motstånd att läsa tung och svår litteratur. Boksamtalen blir mycket intressanta, givande och djuplodande. Vi arbetar mycket med att öka förståelsen för att skönlitteratur är produkter av sin samtid.

Klassiker som alltid är populära är Tristan och Isolde, Romeo och Julia, Candide, Processen, Dvärgen, Singoalla, Svindlande höjder, Jane Eyre, 1984, Therese Raquin, Doktor Glas, Brott och straff, Främlingen, Förvandlingen, Fröken Julie, Kallocain.

Att presentera klassiker viktig uppgift

Jag ser det som en viktig uppgift att erbjuda och presentera klassiker. Eleverna vill ta del av dem. Samtidigt ser jag det som min uppgift att också presentera utomeuropeisk litteratur så på senare år har vi satsat och köpt in en hel del annan klassisk (men också modern nyare litteratur): Haruki Murakami, Aravind Adiga, Chimamanda Ngozi Adichie, Arundhati Roy, Tsitsi Dangarembga för att ge några exempel. Vi måste presentera annat än västerländska klassiker. Det finns så mycket annat intressant som breddar elevernas perspektiv. Hur ska de annars vidga sina vyer?

Våra elever vill läsa böcker av kvinnor och om kvinnor

Vi har just haft en satsning där vi läser kvinnliga svenska författare under 1800-talet och tittar på sedlighetsdebatten. I detta projekt läser vi Feberboken, Pengar och novellsamlingen Synd. Vi tar hjälp av hemsidan Nordisk kvinnolitteratur för att utöka källorna i och med att det faktiskt behövs. Genus är en viktig fråga för oss och vi jämför till exempel hur mycket plats Strindberg och Leffler får i litteraturhistoriska verk.  Dessa frågor måste lyftas! Våra elever är duktiga på att också påpeka det, som tur är.

Stor valfrihet

Som avslutning påpekar Irina Österby att hon som svensklärare har stor frihet.    -Ämnesplanerna är dock mycket innehållsrika och det är mycket som ska med. Det finns inget krav på vilka, eller hur många, klassiker vi ska läsa. 
   Många svensklärare arbetar med olika teman för att försöka visa på samband och röda trådar i världslitteraturen. Vanliga teman är förbjuden kärlek, ideal, döden, frihetskamp och öcker som förändrat världen.

   -Jag upplever att detta uppskattas istället för att bara följa en litteraturhistorisk kronologi.

När jag frågade mina elever vilka teman de vill läsa om så handlar det ofta om makt, frihet och såklart skräck/dystopier. Ibland önskar jag att man bara kunde läsa för glädjens skull och inte för en annalkande examination. Men jag försöker nog att påpeka det ofta. Det jag hoppas är att vi ger dem nycklar till litteraturen och att får fler perspektiv av livet genom att läsa skönlitteratur.

Skolbiblioteket livligt besökt
Det är fullt med elever i skolbiblioteket, när jag träffar skolans bibliotekarie Ingvar Swensson. Han berättar att i skolbiblioteket finns det cirka 12 000 böcker. Mest är det modern litteratur, men i ett glasskåp står några rariteter bl.a. en bok på latin med verk av Seneca den yngre, tryckår 1655 och en bok som behandlar kriget mellan Julius Ceasar och Pompejus. Bokens författare är Lucanus och titeln är Pharsalia, tryckår 1714.

Hur stort bokanslag har du?

50.000 kr om året.

När du ska köpa in nya böcker, hur väljer du?
Jag läser bokrecensioner i dagspressen men den viktigaste källan till lyckade bokinköp är  eleverna själva. Alla titlar som efterfrågas av eleverna köper jag in och de blir oftast mycket populär och mycket lästa. Jag har sagt upp BTJ:s kataloger över nyutkommen litteratur och jag använder inte överhuvudtaget listor över vad "experter" anser är bra ungdomslitteratur.

Jag går även mycket i bokhandeln och arbetar lite extra på stadsbiblioteket, där får jag också inspiration.

Vad är det för böcker som eleverna helst lånar?

-Faktaböcker är den kategori av böcker som lånas ut mest. Historia, samhällskunskap och språk är de ämnen som använder biblioteket mest medan matematik är antagligen det ämne som använder bibliotekets tjänster minst.

Är det några särskilda författare som är mest gångbara?

-John Green, författaren till The fault in our stars, Stephen Chbolsky The perks of being a wallflower, Jojo Moyes,  Susanne Collins The hunger games,  Veronica Roth Divergent, Stephen King är naturligtvis också populär men ingen tycks längre läsa Stephanie Meyers Twilight längre, de var extremt populära för sex år sedan. Tolkien läses och även C.S Lewis Narnia serie. Många har redan läst Rowlings Harry Potter på mellanstadiet men några läser om den nu på gymnasiet eftersom de älskar serien.

   Den mest efterfrågade vuxenförfattaren är och har länge varit Haruki Murakami men Jonas Gardells romaner, både nya och de från åttiotalet är också populära. Virginia Woolf, Jane Austen och Brontësystrarna har en trogen läsekrets.

  -Eve Ensler The vagina monolouges är ett problem eftersom de stjäls eller aldrig lämnas tillbaka, antagligen är det bästa betyg en bok kan få men ett tekniskt problem för mig eftersom jag varje år måste köpa nya. Men det stjäls väldigt få böcker på biblioteket. The vagina monolouges är undantaget som bekräftar regeln.

Kan du säga några klassiker som "går hem" särskilt?
- Ja, det är Virginia Woolfs Orlando, Svindlande höjder och Jane Eyre.


Tipsa en vän     Skriv utSommarens Öppna Dörrar

Öppna dörrar till författarhem och litterära miljöer


Parnass bjuder på sommarbilaga med guide till utflyktsmål i hela Sverige!


Ladda ner guiden här!

Läs mer
Release på Stadsbiblioteket

Många kom för att lyssna på deckartema

Det fina vårvädret var inget hinder för publiken att strömma in till...

Läs mer
Innehåll i Parnass 2 2017

Från Stieg Trenter till Stieg Larsson

I sommarens nummer av Parnass gör vi ett svep genom den svenska deckarens historia från...

Läs mer
Nytt nummer av Parnass ute 1 juni

Deckare är temat för årets sommarnummer av Parnass.

 

Författaren Arne Dahl, Frank Hellersällskapet och Deckarakademins Ulf Durling medverkar...

Läs mer
Seminarium den 23 april

Världsbokdagen firades med en dag om landsbygdslitteratur

Den 23 april bjöds det in till föreläsning, författarsamtal och...

Läs mer
Artikel om Helga Henschen och Sara Lidman

Medkänslans poetik och politik

Den 22 mars berättade litteraturprofessor Birgitta Holm om Sara Lidman och Helga Henschen vid...

Läs mer
Sara Lidman

Saras egna ord om sviten Jernbanan

I Sara Lidmanarkivet har man hittat ett dokument där Sara Lidman själv berättar om...

Läs mer
Nr 1 2017

Parnass nr 1 2017 - tema Sara Lidman  


Innehåll

Blogg om kulturtidskrifter

Parnass ger mersmak

Den 16 mars lanserade historiken Bo Eriksson sin blogg om kulturtidskrifter och vetenskapliga...

Läs mer
Mest lästa
« Föreg. Nästa »


PARNASS, DELS Tidskrifter AB
Ansvarig utgivare:   Catharina Söderbergh
Webmaster:   Åsa Söderbergh
Redaktion:   Margareta , Catharina