Sök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Nobels litteraturpris

Svetlana Aleksijevitj - på Dostojetskivs soffa


Malin Grände 2015-10-26

Bild: Elke Wetzig

”Nobelpriset i litteratur tilldelas vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid".

 Så löd i oktober Svenska Akademiens motivering till valet av lågoddsaren Aleksijevitj. Hon är den fjortonde kvinnan att få priset – såtillvida en udda fågel – men ännu mer unik genom sin litterära metod: att undersöka världen som en journalist och sedan skildra den som en författare. Det är en smal genre, som inte har belönats tidigare.


Men hur ska man då kategorisera de fyra verken i hennes svit ”Utopins röster – Historien om den röda människan”? Det har vållat kritikerna en del svårigheter: ”polyfon vittneslitteratur”, ”kollektiv autofiktion”, ”litterärt reportage” har föreslagits – själv kallar hon dem kort och gott ”dokumentärromaner”
-Jag jobbar väldigt länge med mina böcker, sju till tio år. Skriver kanske tiotusentals sidor, innan jag reducerar. Ibland har jag en hel berättelse nedtecknad men behåller bara två meningar, berättar hon.

Om Aleksijevitjs böcker ska beskrivas som vittneslitteratur, så vittnar de inte om en enskild människas öde, utan om flera hela nationers - Vitryssland, Kazakstan, Ukraina och de baltiska länderna. Hon intervjuar vanliga människor om deras personliga erfarenheter av det sovjetiska samhällsbygget. Hon kokar ner tusentals dokumentära röster i en tät, reducerad berättelse om den sovjetiska själen. Metoden blir till ett verktyg för att få oss andra, vi som inte var där, att förstå.  Hennes böcker lär oss mer om historien än vetenskapliga verk, så som också kan sägas om Solzjenitsyns författargärning.

Men Aleksijevitj har också en annan vägvisare; ovanför hennes skrivbord hemma i Minsk hänger ett enormt porträtt av Dostojevskij – ”min psykoanalytiker”, som hon kallar honom. Hon kallar sig en själens historiker, och upprepar den store föregångarens fråga: Hur mycket mänskligt finns i en människa och hur ska man försvara den mänsklighet man har i sig?

-Min teori är att varje människa bär med sig en livsberättelse. Var och en har något som är lika intressant som Dostojevskij, har hon sagt. Det gör henne stor på det klassiska, episka och ryska sättet.


Tipsa en vän     Skriv utInnehåll i Parnass 2 2017

Från Stieg Trenter till Stieg Larsson

I sommarens nummer av Parnass gör vi ett svep genom den svenska deckarens historia från Almqvist till senare tiders svenska deckarunder. Den årligen återkommande kartan över författarhem som håller öppet i sommar finnas förstås också med.

Läs mer
Release på Stadsbiblioteket

Många kom för att lyssna på deckartema

Det fina vårvädret var inget hinder för publiken att strömma in till Stadsbiblioteket i Stockholm när Parnass presenterade sitt nya nummer med deckartema.


Programmet var varierande med information om Sällskapet Deckarvännerna och personlig betraktelse av...

Läs mer
Jubiléer 2017

Hundraåringarna som klev in i litteraturhistorien och levde kvar

Per-Anders Fogelström

 I år är det 100 år sedan Helga Henschen, Per Anders Fogelström och Stig Sjödin föddes. Detta kommer att uppmärksammas med vandringar, utställningar och litteraturfester.

Läs mer
Antikvariat.net
Litterära Matineer våren 2017

Litterära matinéer på ABF


Helga Henschen är ämnet för vårens sista litterära matiné på ABF på söndag den 2 april. Adress Sveavägen 41, Stockholm kl 13:30-15:00. Läs mer hos DELS!

Läs mer
Öppna dörrar

Besök författarhem i sommar!


Under sommaren öppnar svenska författarhem sina dörrar för allmänheten. Passa på att besöka din favoritförfattare! Ladda ner bilagan här för all information!

Läs mer


Nytt sällskap!


Fru Lenngrens Sällskap - forskning, opera och ett jubileum!

Idag 8 mars 2016 – 199 år efter Anna Maria Lenngrens bortgång – bildas ett Lenngrensällskap.

Läs mer
Svenska klassiker

Sara Lidmans Tjärdalen blir musikteater på Riksteatern


När Sara Lidman debuterade med Tjärdalen 1953 blev det en av femtiotalets stora litterära händelser. 23 september är det premiär för Tjärdalen som musikteater i en dramatisering av Carl Åkerlund, med musik av Jonas Svennem och i regi av Carolina Frä...

Läs mer


Ungdomar läser

Selma Lagerlöf & Nils Holgersson landar i Backa

- Vi har lite tid, och det är mycket som ska hinnas med, påpekar Cecilia Warnholtz, som är lärare på Skälltorpsskolan i Backa på Norra Hisingen. Men tillsammans med Litteraturbanken och Selma Lagerlöfsällskapet har vi fått till stånd denna...

Läs mer


Ungdomar läser

Hemsöborna en häftig upplevelse för femmor i Kista

Ett 20-tal elever springer längs stigen från gården upp mot Strindbergs skrivarstuga. Uppallad på en bergknalle med utsikt över havet står den där, grå och oansenlig. Barnen tittar nyfiket in genom gluggen på det lilla bordet är August...

Läs mer


Ungdomar läser

Läsmedaljer triggar eleverna läsa

- Vi vill öka läsförståelsen och läslusten hos alla barn i åk 3, berättar bibliotekarien Carina Norderäng på Gråboskolan i Visby.
Syftet är att förmå eleverna att utveckla sitt läsande och få dem att verkligen tycka om...

Läs mer


Nobels litteraturpris

Svetlana Aleksijevitj - på Dostojetskivs soffa

”Nobelpriset i litteratur tilldelas vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid".

 Så löd i oktober Svenska Akademiens motivering till valet av lågoddsaren...

Läs mer
Irina Österby lyfter fram Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande. En roman om kärlek från en av skolbibliotekets boksnurror.

Ungdom läser

Södra Latin - en skola som inger stor läslust!

Södra Latin på Söder i Stockholm är inrymd i en stor röd tegelbyggnad från slutet av 1800-talet. Hallen och trapporna innanför de tunga dörrarna imponerar. Allt känns gammaldags men jag tas snabbt ur min skeptism när jag träffar Irina Ö...

Läs mer


Stagnelius

Parnass var med och firade Stagnelius

Den 14 oktober är en dag då man inte bara firar islamiskt nyår. Det är också den dag då skalden Erik Johan Stagnelius föddes 1793. 200 år senare kom Parnass första nummer ut med just Stagnelius som tema!

 

Läs mer

Läs om klassikerna hela 2017


Med en årsprenumeration på Parnass får du fyra temanummer som vart och ett behandlar en av våra litterära klassiker, om deras liv och författarskap då och kopplingen till samhället idag. Avdelningen Litterära salongen överraskar med litterä...

Läs mer
Mest lästa
« Föreg. Nästa »


PARNASS, DELS Tidskrifter AB
Ansvarig utgivare:   Catharina Söderbergh
Webmaster:   Åsa Söderbergh
Redaktion:   Margareta , Catharina