Sök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Ungdomar läser

Läsmedaljer triggar eleverna läsa


Catharina Söderbergh 2016-01-22


  -Läsåret 13/14 var första året vi arbetade på detta sätt. Det var en lågstadielärare, Irene Rodebjer, som kom på idén med Läsmedaljen.
  -Läsåret 13/14 var första året vi arbetade på detta sätt. Det var en lågstadielärare, Irene Rodebjer, som kom på idén med Läsmedaljen.

- Vi vill öka läsförståelsen och läslusten hos alla barn i åk 3, berättar bibliotekarien Carina Norderäng på Gråboskolan i Visby.
Syftet är att förmå eleverna att utveckla sitt läsande och få dem att verkligen tycka om att läsa. Vi har valt att arbeta med barnen i åk 3 eftersom de oftast har ”knäckt koden” men kan behöva en extra puff för att bli lustläsare med god förståelse och lust.


Eleverna får en medalj efter fem utlästa böcker, en annan medalj i en annan färg efter tio, och ytterligare en medalj efter femton böcker. De belönas även med valfria böcker hos Bokhandeln Wessman & Pettersson.

   Det är viktigt att understryka att det inte handlar om mängdläsning, utan varje läst bok ska vara en utmaning för varje barn. Lite svårare, lite tjockare eller i en annan genre än den förra boken. De får hjälp av bibliotekarien att välja böcker som utmanar dem, i samarbete med lärarna.

    När eleven läst ut en bok skriver han/hon en kort recension och berättar därefter om boken för en vuxen på skolan som signerar barnets läskort. Alla som arbetar i Gråbohuset är involverade i detta. Barnen kan gå till bespisningspersonalen, lokalvårdarna, till rektorn, lärarna eller bibliotekspersonalen. På detta sätt uppnås en ”läsanda” på hela skolan.

    Läsmedaljerna delas ut på biblioteket, lite högtidligt, till några elever i taget. De har med sig den bok de tyckte bäst om inför den medaljen och berättar för varandra, vilket ger ytterligare något positivt kring läsandet. Barnen får alltså öva färdigheterna både i att läsa, skriva, lyssna och berätta muntligt.

  -Läsåret 13/14 var första året vi arbetade på detta sätt. Det var en lågstadielärare, Irene Rodebjer, som kom på idén med Läsmedaljen. Här är bakgrunden till idén:

- Jag har jobbat som utbildad lågstadielärare sedan 1988 och efter många år såg jag ett mönster att eleverna läste gärna om jag bara lyckades med att hitta rätt svårighetsgrad och rätt innehåll till eleven. När de märkte mitt engagemang, att jag verkligen försökte att hitta en bra bok till just de blev det som att de orkade mer, när det tog emot.

Läsning är nyckeln till att lyckas i skolarbetet för även i idrott, musik och slöjd måste du kunna läsa och ha läsförståelsen för att få E (godkänt). Så om de kommer igång ordentligt med läsning och läsförståelse i årskurs 3 så skulle det hjälpa dem att lättare lyckas i alla ämnen. I 3:an har de flesta knäckt koden och då gäller det att överösa dem med läsning!

Akademibokhandeln lanserar Läsborgarmärket (får ett märke för var femte bok de läst) och det spann jag vidare på. En lärare på skolan, Ulf, ritade en bok som blev framsidan på våra tre olika medaljer; en grön, en, röd, en svart och Monika på fritids kom på namnet Läsmedaljen.

  Det är viktigt att det blir en "läsanda" på skolan. Därför är alla personalkategorier delaktiga i att lyssna på när eleverna berättar om sina böcker.

   Det mätbara resultatet är att samtliga elever i årskurs 3 hade bra resultat på läsförståelseproven i Nationella provet. Det gjorde att Gråboskolan hamnar över snittet för läsförståelse både på Gotland och i riket.

   Vi utvärderade arbetet med Läsmedaljen med barnen. Samtliga elever tyckte själva att de blivit bättre läsare och att det nu är roligt att läsa.


Tipsa en vän     Skriv utInnehåll i Parnass 2 2017

Från Stieg Trenter till Stieg Larsson

I sommarens nummer av Parnass gör vi ett svep genom den svenska deckarens historia från Almqvist till senare tiders svenska deckarunder. Den årligen återkommande kartan över författarhem som håller öppet i sommar finnas förstås också med.

Läs mer
Release på Stadsbiblioteket

Många kom för att lyssna på deckartema

Det fina vårvädret var inget hinder för publiken att strömma in till Stadsbiblioteket i Stockholm när Parnass presenterade sitt nya nummer med deckartema.


Programmet var varierande med information om Sällskapet Deckarvännerna och personlig betraktelse av...

Läs mer
Jubiléer 2017

Hundraåringarna som klev in i litteraturhistorien och levde kvar

Per-Anders Fogelström

 I år är det 100 år sedan Helga Henschen, Per Anders Fogelström och Stig Sjödin föddes. Detta kommer att uppmärksammas med vandringar, utställningar och litteraturfester.

Läs mer
Antikvariat.net
Litterära Matineer våren 2017

Litterära matinéer på ABF


Helga Henschen är ämnet för vårens sista litterära matiné på ABF på söndag den 2 april. Adress Sveavägen 41, Stockholm kl 13:30-15:00. Läs mer hos DELS!

Läs mer
Öppna dörrar

Besök författarhem i sommar!


Under sommaren öppnar svenska författarhem sina dörrar för allmänheten. Passa på att besöka din favoritförfattare! Ladda ner bilagan här för all information!

Läs mer


Nytt sällskap!


Fru Lenngrens Sällskap - forskning, opera och ett jubileum!

Idag 8 mars 2016 – 199 år efter Anna Maria Lenngrens bortgång – bildas ett Lenngrensällskap.

Läs mer
Svenska klassiker

Sara Lidmans Tjärdalen blir musikteater på Riksteatern


När Sara Lidman debuterade med Tjärdalen 1953 blev det en av femtiotalets stora litterära händelser. 23 september är det premiär för Tjärdalen som musikteater i en dramatisering av Carl Åkerlund, med musik av Jonas Svennem och i regi av Carolina Frä...

Läs mer


Ungdomar läser

Selma Lagerlöf & Nils Holgersson landar i Backa

- Vi har lite tid, och det är mycket som ska hinnas med, påpekar Cecilia Warnholtz, som är lärare på Skälltorpsskolan i Backa på Norra Hisingen. Men tillsammans med Litteraturbanken och Selma Lagerlöfsällskapet har vi fått till stånd denna...

Läs mer


Ungdomar läser

Hemsöborna en häftig upplevelse för femmor i Kista

Ett 20-tal elever springer längs stigen från gården upp mot Strindbergs skrivarstuga. Uppallad på en bergknalle med utsikt över havet står den där, grå och oansenlig. Barnen tittar nyfiket in genom gluggen på det lilla bordet är August...

Läs mer


Ungdomar läser

Läsmedaljer triggar eleverna läsa

- Vi vill öka läsförståelsen och läslusten hos alla barn i åk 3, berättar bibliotekarien Carina Norderäng på Gråboskolan i Visby.
Syftet är att förmå eleverna att utveckla sitt läsande och få dem att verkligen tycka om...

Läs mer


Nobels litteraturpris

Svetlana Aleksijevitj - på Dostojetskivs soffa

”Nobelpriset i litteratur tilldelas vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid".

 Så löd i oktober Svenska Akademiens motivering till valet av lågoddsaren...

Läs mer
Irina Österby lyfter fram Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande. En roman om kärlek från en av skolbibliotekets boksnurror.

Ungdom läser

Södra Latin - en skola som inger stor läslust!

Södra Latin på Söder i Stockholm är inrymd i en stor röd tegelbyggnad från slutet av 1800-talet. Hallen och trapporna innanför de tunga dörrarna imponerar. Allt känns gammaldags men jag tas snabbt ur min skeptism när jag träffar Irina Ö...

Läs mer


Stagnelius

Parnass var med och firade Stagnelius

Den 14 oktober är en dag då man inte bara firar islamiskt nyår. Det är också den dag då skalden Erik Johan Stagnelius föddes 1793. 200 år senare kom Parnass första nummer ut med just Stagnelius som tema!

 

Läs mer

Läs om klassikerna hela 2017


Med en årsprenumeration på Parnass får du fyra temanummer som vart och ett behandlar en av våra litterära klassiker, om deras liv och författarskap då och kopplingen till samhället idag. Avdelningen Litterära salongen överraskar med litterä...

Läs mer
Mest lästa
« Föreg. Nästa »


PARNASS, DELS Tidskrifter AB
Ansvarig utgivare:   Catharina Söderbergh
Webmaster:   Åsa Söderbergh
Redaktion:   Margareta , Catharina