Sök Sökhjälp

Publicerade
Arkiv
Ungdomar läser

Hemsöborna en häftig upplevelse för femmor i Kista


Catharina Söderbergh 2016-01-24


Ett 20-tal elever springer längs stigen från gården upp mot Strindbergs skrivarstuga. Uppallad på en bergknalle med utsikt över havet står den där, grå och oansenlig. Barnen tittar nyfiket in genom gluggen på det lilla bordet är August Strindberg skrev Hemsöborna.  Eleverna som i våras gick i femman i Kista Montessoriskola, visste tidigt att de skulle göra en spännande utflykt i slutet av våren, nämligen till Strindbergs Hemsö i Stockholms skärgård. Under terminen läste deras lärare Eija Olsson högt ur LL-förlagets version av Hemsöborna.


-När jag läste Hemsöborna så gjorde jag en inledning och berättade i stora drag vad boken handlade om och om de olika karaktärerna – madam Flod, Gusten och Carlsson. Jag berättade också om August Strindberg, säger Eija Olsson.

- Berättelsen om Hemsöborna blev ju extra intressant eftersom de visste att vi skulle få åka till Kymendö, och gå i Strindbergs fotspår och uppleva hur han fått inspiration till boken. Jag tror att de tyckte boken var intressant för den utspelade sig "för länge sedan" i deras värld. Det är mycket som är annorlunda trots att det inte är så långt bak i tiden.

 Karaktärerna i boken beskrivs med inlevelse och det tror jag fångade elevernas intresse. Jag som lärare behöver förstärka bilden av dem och ge förklaringar till händelserna i boken.

Resan till Kymendö var en fantastisk upplevelse tyckte alla elever, de fick både historia och en naturupplevelse. Att komma ut i naturen och se havet gav en annan känsla för berättelserna i boken. Barnen åkte taxibåt ut, och på vägen funderade de över hur det var för Strindberg och de andra att ro eller segla ut till ön.

På Dalarö bänkade sig barnen på kajen framför Sjöräddningens båt och lyssnar på de sista kapitlen i boken:

- Jag tror att om man läser för eleverna bidrar man till att väcka läslust hos dem. Eleverna tycker alltid om att man läser högt för dem och då kan man också utmana till läsupplevelser utanför deras egna genrer, som till exempel olika klassiska verk. Jag tycker att det är en utmaning för mig att läsa och inspirera eleverna till diskussioner som ger dem andra erfarenheter och kunskaper om människor och samhälle, säger Eija Olsson

Hit ska jag ta mina föräldrar i sommar! säger ett av barnen. Det är roligt att visa något de aldrig har sett.


Tipsa en vän     Skriv utInnehåll i Parnass 2 2017

Från Stieg Trenter till Stieg Larsson

I sommarens nummer av Parnass gör vi ett svep genom den svenska deckarens historia från Almqvist till senare tiders svenska deckarunder. Den årligen återkommande kartan över författarhem som håller öppet i sommar finnas förstås också med.

Läs mer
Release på Stadsbiblioteket

Många kom för att lyssna på deckartema

Det fina vårvädret var inget hinder för publiken att strömma in till Stadsbiblioteket i Stockholm när Parnass presenterade sitt nya nummer med deckartema.


Programmet var varierande med information om Sällskapet Deckarvännerna och personlig betraktelse av...

Läs mer
Jubiléer 2017

Hundraåringarna som klev in i litteraturhistorien och levde kvar

Per-Anders Fogelström

 I år är det 100 år sedan Helga Henschen, Per Anders Fogelström och Stig Sjödin föddes. Detta kommer att uppmärksammas med vandringar, utställningar och litteraturfester.

Läs mer
Antikvariat.net
Litterära Matineer våren 2017

Litterära matinéer på ABF


Helga Henschen är ämnet för vårens sista litterära matiné på ABF på söndag den 2 april. Adress Sveavägen 41, Stockholm kl 13:30-15:00. Läs mer hos DELS!

Läs mer
Öppna dörrar

Besök författarhem i sommar!


Under sommaren öppnar svenska författarhem sina dörrar för allmänheten. Passa på att besöka din favoritförfattare! Ladda ner bilagan här för all information!

Läs mer


Nytt sällskap!


Fru Lenngrens Sällskap - forskning, opera och ett jubileum!

Idag 8 mars 2016 – 199 år efter Anna Maria Lenngrens bortgång – bildas ett Lenngrensällskap.

Läs mer
Svenska klassiker

Sara Lidmans Tjärdalen blir musikteater på Riksteatern


När Sara Lidman debuterade med Tjärdalen 1953 blev det en av femtiotalets stora litterära händelser. 23 september är det premiär för Tjärdalen som musikteater i en dramatisering av Carl Åkerlund, med musik av Jonas Svennem och i regi av Carolina Frä...

Läs mer


Ungdomar läser

Selma Lagerlöf & Nils Holgersson landar i Backa

- Vi har lite tid, och det är mycket som ska hinnas med, påpekar Cecilia Warnholtz, som är lärare på Skälltorpsskolan i Backa på Norra Hisingen. Men tillsammans med Litteraturbanken och Selma Lagerlöfsällskapet har vi fått till stånd denna...

Läs mer


Ungdomar läser

Hemsöborna en häftig upplevelse för femmor i Kista

Ett 20-tal elever springer längs stigen från gården upp mot Strindbergs skrivarstuga. Uppallad på en bergknalle med utsikt över havet står den där, grå och oansenlig. Barnen tittar nyfiket in genom gluggen på det lilla bordet är August...

Läs mer


Ungdomar läser

Läsmedaljer triggar eleverna läsa

- Vi vill öka läsförståelsen och läslusten hos alla barn i åk 3, berättar bibliotekarien Carina Norderäng på Gråboskolan i Visby.
Syftet är att förmå eleverna att utveckla sitt läsande och få dem att verkligen tycka om...

Läs mer


Nobels litteraturpris

Svetlana Aleksijevitj - på Dostojetskivs soffa

”Nobelpriset i litteratur tilldelas vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj för hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid".

 Så löd i oktober Svenska Akademiens motivering till valet av lågoddsaren...

Läs mer
Irina Österby lyfter fram Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande. En roman om kärlek från en av skolbibliotekets boksnurror.

Ungdom läser

Södra Latin - en skola som inger stor läslust!

Södra Latin på Söder i Stockholm är inrymd i en stor röd tegelbyggnad från slutet av 1800-talet. Hallen och trapporna innanför de tunga dörrarna imponerar. Allt känns gammaldags men jag tas snabbt ur min skeptism när jag träffar Irina Ö...

Läs mer


Stagnelius

Parnass var med och firade Stagnelius

Den 14 oktober är en dag då man inte bara firar islamiskt nyår. Det är också den dag då skalden Erik Johan Stagnelius föddes 1793. 200 år senare kom Parnass första nummer ut med just Stagnelius som tema!

 

Läs mer

Läs om klassikerna hela 2017


Med en årsprenumeration på Parnass får du fyra temanummer som vart och ett behandlar en av våra litterära klassiker, om deras liv och författarskap då och kopplingen till samhället idag. Avdelningen Litterära salongen överraskar med litterä...

Läs mer
Mest lästa
« Föreg. Nästa »


PARNASS, DELS Tidskrifter AB
Ansvarig utgivare:   Catharina Söderbergh
Webmaster:   Åsa Söderbergh
Redaktion:   Margareta , Catharina